Vendég-ország: Japán

A japán Mezőgazdasági, Erdészeti és Halászati Minisztérium (MAFF) és a Japán Külkereskedelmi Szervezet (JETRO) a japán mezőgazdasági, halászati és élelmiszeripari termékek külföldön történő terjesztésére törekszik. 2017. évi OMÉK partnerországa Japán volt, és a japán kormány kollektív standdal jelent meg a kiállítás szakmai pavilonjában. A rendezvényen a látogatók megismerkedhettek a hagyományos japán ízekkel, mint pl. a szaké, a japán marhahús (wagyu), a sushi és a ramen.

A világ érdeklődése egyre növekszik a japán élelmiszerek és alapanyagok iránt. 2013-ban, a japán hagyományos konyhát, a "Washoku"-t a világ szellemi kulturális örökségévé nyilvánították. Magyarországon a japán ízek közül csak a szakét és a szusit ismerik, de a japán konyha számos más finom és izgalmas ételt is rejt. A japán megjelenés célja volt, hogy az érdeklődőknek lehetősége nyílt megismerni az egészséges, biztonságos és megbízható japán ízeket.

Délutánonként a Japán pavilon látványkonyhájánál került sor a kiállítók termékeinek PR bemutatójára, valamint olyan ételkészítési ötletek bemutatására, amelyek során egyaránt használtak japán és magyar összetevőket. Az ötleteket Maki Stevenson (Culinary Institute of Europe) demonstrálta, akinek a közép-kelet-európai régióban első alkalommal adta a japán kormány a "Japán Élelmiszerek Népszerűsítésének Jószolgálati Nagykövete" kinevezést.

Az OMÉK-ra látogatóknak Japán kulturális programokkal is kedveskedett, többek között japán taiko dob előadást, karate és kendo bemutatókat, valamint japán yukata (alkalmi nyári kimono) bemutatót tekinthettek meg az érdeklődők.  

Kapcsolat:

JETRO Budapest,

 Tel .: +36 1 266 7687,

e-mail: budapest@jetro.go.jp,

web: http://www.jetro.go.jp/hungary

Partnereink