Kutatás és innováció kell a biogazdálkodásban

2017.09.20.

A tudományos kutatás és az innováció fontosságát hangsúlyozta Feldman Zsolt az OMÉK szerdai nyitónapján megrendezett BioEast konferencián. Az eseményen elhangzott: a biogazdaságban beruházásokra, további fejlesztésekre, és az uniós szakpolitikák jobb összehangolására van szükség a jövőben.

Magyarország és a többi közép-európai uniós tagállam jó környezeti adottságokkal rendelkezik, amelyek kedveznek a mezőgazdasági termelésnek. A fenntartható növekedés és a további fejlődés miatt ugyanakkor nagy hangsúlyt kell kifejteni az innovációra, a tudományos kutatásra, és az új ismeretek minél hatékonyabb adaptálására - fejtette ki a "Az együttműködés hozzáadott értéke a biogazdasági kutatásban" című nemzetközi BioEast-konferencián Feldman Zsolt. Az Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásáron (OMÉK) megrendezett szakmai eseményen az FM helyettes államtitkára elmondta: a további sikerek érdekében a sokszereplős együttműködést kell erősíteni a BioEast kezdeményezés keretrendszerén belül.

A biogazdálkodás koncepciójáról és alapvető fontosságáról tartott előadást az Európai Bizottság képviseletében Davide Amato. A szakember kifejtette: a biogazdálkodásnak nem csupán gazdasági, hanem szociális, és tudományos aspektusa is van. A jövőben a tagállami és közösségi szabályozást egyaránt fejleszteni kell, és jobban össze kell hangolni ezeket a szakpolitikai keretrendszereket. A jövőbeni stratégia része a beruházások erősítése is szerte Európában.

Hozzátette: a tradicionális elsődleges alapanyagtermelést a biogazdálkodás felől, a kutatások segítségével kell modernizálni.

A BioEast a Közép-Kelet-Európai Kezdeményezés a Tudásalapú Agrárgazdaságért, Akvakultúráért, Erdészetért a Biomassza Gazdaságban, amely fő célja a biomassza-alapú gazdaságon belül a tudáson, kutatáson nyugvó ismeretek és megoldások fejlesztése.

vissza

Partnereink